Sustainability

SUSTAINABILITY COUNTS

Thoughtful design that doesn’t cost the earth, that’s our focus. Sustainable living has so many benefits. The payback for our environment and the planet is priceless, but there are also personal benefits to be gained.

WALKABLE NEIGHBOURHOOD

Central to White Box Rise residential precincts is the town centre. The zone’s retail, dining, business, civic, education, medical and sports facilities are linked to the neighbourhood estates via safe, landscaped streets create a walkable environment. Integrated hike and cycle paths run through the parks and reserves, networking across the entire location.

WATER WORKS

The drainage from the estate has been diverted into the Racecourse dams to enable capture and re-use of this valuable resource. The White Box Rise developers contributed substantial funds to enable the development of this water storage facility and have installed recycled water mains back to the estate to enable irrigation of the major public facilities including the pool, school and active play areas.

GREEN SCENE

Over 40% of White Box Rise’s 172 hectares is dedicated to green, open spaces, conserved or re-vegetated for parks, reserves and sanctuaries for native flora and fauna. Supplementary planting of indigenous trees and plans has been incorporated in the landscape design of the conservation reserves to link and enhance the retained vegetation.

HOUSING DENSITIES

Meticulously planned to incorporate diverse housing densities, design ensures higher population locations surround town amenities while lower density precincts are further afield, yet still within walking distance.

INTELLIGENT INFRASTRUCTURE

Victoria Cross Parade is a respectful tribute to the site’s military history. It also provides direct access to Beechworth Road, the Murray Valley Highway and the Bandianna Link road to the Hume Freeway and Albury. The road network offers easy connection between streets to minimise travel time.

A SUNNY SOLAR OUTLOOK

Where possible, lots have been orientated north-south or east-west to maximize the solar efficiency of future housing within the estate.